Domotica

Domotica, ook wel huisautomatisering, is het domein van huiselijke elektronica. Dit woord is ontstaan in het Latijn, domus betekend huis en tica is afkomstig van de woorden informatica, telematica en robotica. Met domotica kunt u technologie en diensten integreren in uw woning voor een betere kwaliteit van uw leven.

Domotica

Het draait niet alleen om de integratie van techniek en bediening maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar uw woning. Dit houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren, dat zijn toestellen die invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving, door tussenkomst van een processor, controller of computer. Domotica zijn mogelijkheden om industriële bedrijfsautomatiseringen toe te passen op woningen.

Voor verwarming, airco, alarm en meer!

Domotica tegenwoordig is standaard voorzien van een ethernetaansluiting. Via deze aansluiting kunnen audio en video, verwarming, airco, alarm en andere systemen op een eenvoudige manier worden gekoppeld aan uw LAN of WAN. Zo kunt u thuis maar ook op kantoor het domoticasysteem beheren via uw pc, smartphone of tablet. De meest gebruikte toepassingen van domotica zijn voor comfort, veiligheid en energiegebruik. Zo kunt u domotica gebruiken voor verwarming, airconditioning en verlichting.

Domotica & verlichting

Domotica kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld: sensoren die de verlichting ontsteken als een persoon in de buurt is en doven als er niemand is, dimmers die zichzelf aanpassen aan de behoefte, de lichten uitzetten en de verwarming op nachtstand als u niet thuis bent, alle lichten uitschakelen met één schakelaar, instellen van een bepaalde sfeer zoals een romantische (weinig licht en muziek) of werksfeer (veel licht en geen muziek).
 

Domotica offertes vergelijken

Als u ook geïnteresseerd bent in een huisautomatisering (oftewel Domotica) kunt u geheel vrijblijvend uw opdracht omschrijven. U ontvangt dan meerdere domotica offertes van elektriciens uit uw regio en hiermee kunt u vergelijken in prijs en kwaliteit. Zo maakt u altijd de juiste beslissing op een vrijblijvende basis en kunt u eenvoudig besparen tot 40%!

Vragen

Dat mag altijd.

Jazeker, kan dat. Er zal echter (afhankelijk van de precieze wensen uiteraard) wel rekening gehouden moeten worden met hak- en breekwerk. Want eventuele benodigde leidingen zullen hoogstwaarschijnlijk nog niet in de woning liggen. Ook kan er worden gekozen voor domoticasystemen die werken op infrarood of radiofrequentie. Daarnaast is het ook altijd een optie om kabels op een andere manier weg te werken zoals bijvoorbeeld achter plinten.
Dat is uiteraard afhankelijk van uw wensen. Maar een eenvoudig domotica systeem heeft u al voor zo'n €3.000. Voor completere domotica systemen met koppelingen op licht, geluid, verwarming en beveiliging zult u rekening moeten houden met prijzen tussen de €6.000 tot €10.000.
Nee, integendeel. Het is juist zo dat u met domotica betere controle heeft over al uw elektriciteitsverbruik. Zo zal bijvoorbeeld een boiler 's nacht geen warm water produceren en zal de vaatwasser alleen aangaan tijdens voordelige uren. U kunt zo jaarlijks een hoop geld besparen!