Kortsluiting

Kortsluiting is een lage weerstand in een elektrisch circuit dat normaal niet aanwezig is. Kortsluiting ontstaat bijvoorbeeld wanneer elektrische draden tegen elkaar aankomen. Dit kan voorkomen wanneer apparaten of kabels zijn beschadigd.

Kortsluiting

Ongewenste en gewenste kortsluiting

Kortsluiting is vaak ongewenst. Zodra de polen van een contactdoos of andere spanningsbron kortgesloten worden, gaat er een zeer hoge stroom lopen. Dit probeert men te voorkomen met een smeltveiligheid. Een smeltveiligheid bestaat uit een elektrisch geleide band of draad van koper, zilver of koperlegering en beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge stromen.

Er zijn echter ook situaties waarbij kortsluiting wel gewenst is. Zo komt het vaak voor dat een onderdeel uitgeschakeld wordt door het kort te sluiten. Een trein, bijvoorbeeld, maakt kortsluiting tussen beide rails, waardoor een relais afvalt en de trein gedetecteerd wordt. Het is hierbij echter wel noodzakelijk dat de stroomsterkte beperkt wordt. Ook bij het opnemen van uw vaste telefoon wordt kortsluiting gemaakt. Er staat een hoge spanning op uw telefoon, wanneer u de hoorn opneemt ontstaat er kortsluiting. Er gaat een stroom lopen en de spanning op de lijn daalt, dit wordt gedetecteerd door de telefooncentrale.

Beveiligen met zekering

Over het algemeen zijn stroomdraden voorzien van een kunststof omhulsel, bijvoorbeeld PVC. Als deze omhulsels beschadigd raken kan het voorkomen dat de draden contact maken met elkaar, waardoor er een stroom gaat lopen. Bij direct contact zal deze stroom erg groot zijn, maar het contact kan ook lopen via een vochtig materiaal. In dat geval gaat er geen hoge stroom lopen maar ontstaat er wel een warmteontwikkeling die brand tot gevolg kan hebben.

Een eenvoudige beveiliging is een zekering. Dat kan zoals eerder vermeld een smeltveiligheid zijn, maar ook een aardlekschakelaar kan kortsluiting beperken, dit kan echter alleen als de kortsluitstroom afvloeit naar aarde.
 

Direct offertes voor Kortsluiting

Heeft u last van kortsluiting? En wilt u dit met spoed oplossen? Laat een professionele elektricien langs komen om uw elektrische installaties te controleren. Op deze site kunt u geheel vrijblijvend meerdere offertes aanvragen en deze vervolgens vergelijken in prijs en kwaliteit. Op deze manier kunt aanzienlijk besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Onze elektriciens bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde elektriciens.

Omdat u van meerdere elektriciens (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw elektro-klus!

Jazeker! U beslist altijd zelf of u de elektro klus laat uitvoeren. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, zonder verplichtingen.